Van onze bipv-specialist Floris

De vraag naar esthetische oplossingen voor zonne-energie wordt steeds groter. Indaksystemen zijn daarbij een populaire trend. Bij alle indaksystemen liggen zonnepanelen verzonken tussen de dakpannen en is er vrijwel geen montagemateriaal zichtbaar. Maar er zijn ook verschillen. Hier ziet u de 3 belangrijkste types.

1) Zonnedakpan

De naam zegt het al, zonnedakpannen zijn zonnepanelen in dakpanformaat. Ze worden ook als dakpannen gelegd. Het grote voordeel is dat er een lijnenspel van een pannendak ontstaat.

Zonnedakpan Mystiek

Er zijn kleine zonnedakpannen die 1 gewone dakpan vervangen, en grotere zonnedakpannen die bijvoorbeeld 5 dakpannen vervangen. Samen met een vlakke dakpan geven zonnedakpannen een strakke afwerking.

  • Legt als een dakpan
  • Zorgt voor het lijnenspel van een pannendak
  • Geschikt in combinatie met vlakke dakpannen

2) Alles-in-1 montagesysteem met zonnepaneel

Bij dit complete indaksysteem zit het montagemateriaal al aan het zonnepaneel. Vaak zijn de afmetingen van de panelen ook anders dan traditionele zonnepanelen.

Indak-systeem-vast-zonnepaneel

Dit geeft een uniek dakaanzicht, zoals bijvoorbeeld een leisteenachtige uitstraling. De montage kan snel, omdat paneel en indaksysteem helemaal op elkaar zijn afgestemd. Bovendien is aparte dakbedekking niet nodig.

  • Unieke uitstraling van het dak
  • Snelle montage
  • Besparing op andersoortige dakbedekking

3) Indaksysteem voor standaard zonnepaneel

Dan zijn er nog de indaksystemen waar alle standaard zonnepanelen op passen. De klant is hier vrij om te kiezen welk type zonnepaneel hij wenst.

Indak-systeem-standaard-zonnepaneel

Vaak wordt gekozen voor full black zonnepanelen. Dit type indaksysteem is goed te combineren met klassieke modellen dakpan met een golvende vorm.

  • Vrije keuze uit standaard zonnepanelen
  • Met veel soorten dakpannen te combineren
  • Mooi met full black zonnepanelen

Tip! Let op bij terugvragen van btw

Bij indaksystemen hebben zonnepanelen of zonnedakpannen meestal ook een waterkerende functie. In dat geval zijn ze tegelijkertijd dakbedekking. Het gebruik als dakbedekking geldt voor de btw voor 50% als privégebruik en is niet aftrekbaar. Daarnaast is het deel van de opgewekte zonne-energie dat zelf verbruikt wordt niet aftrekbaar. Hierdoor kan uiteindelijk voor 1/3 deel de btw worden teruggevraagd. De belastingdienst adviseert particulieren om bij geïntegreerde zonnepanelen de BelastingTelefoon te bellen.


Meer weten over indaksystemen?

Bel Floris 0523 272 278