Interview met Johan Wolbink, ATC

#

ATC maakt steunen voor zonnepanelen in opdracht van Mijn Energiefabriek. Een samenwerking als deze helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten zien wat ze kunnen en te wennen aan het arbeidsritme. Een onmisbare steun in de rug op weg naar een nieuw begin op de arbeidsmarkt. Werkcoach Johan Wolbink leidt me rond door hun nieuwe onderkomen in Hardenberg.

Elkaars kracht versterken

Bij ATC wijzen ze me de weg door een lange gang. ‘In de grote hal vind je Johan Wolbink’. En inderdaad, ik kom uit bij een hal vol bedrijvigheid. Johan helpt nog even een medewerker op weg en laat mij dan hun nieuwe onderkomen zien. ‘We zijn net verhuisd naar het pand van Larcom’, vertelt hij. ‘Het is nog even wennen en uitzoeken hoe we alles op de vloer praktisch inrichten, maar zo kunnen we beter gebruikmaken van elkaars kracht.’

Zien wat mensen kunnen, daarvoor is werk nodig

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder langdurig werklozen, krijgen bij ATC een steuntje in de rug op weg naar de arbeidsmarkt. Daarbij is het belangrijk om te kijken hoe iemand functioneert in de praktijk. Waar is iemand goed in? En waar heeft hij of zij hulp bij nodig?

Johan: ‘Door alleen al te kijken naar iemand, zie ik hoe hij omgaat met collega’s. Aan zijn houding en de gebaren die hij maakt. Ik hoef niet eens te horen waar een gesprek over gaat.’ Het werken bij ATC laat zien wat iemand aankan en hoe betrokken en gemotiveerd iemand is. De coaches geven vervolgens een advies over een vervolgtraject.

‘Ik vind het hartstikke leuk om te doen’.

Hoe maken jullie de steunen voor zonnepanelen?

ATC werkt al jaren samen met Mijn Energiefabriek. Vandaag maken ze steunen voor zonnepanelen die vrij in een veld staan. ‘We hebben een tekening van de constructie. Eerst zagen we de aluminium hoekprofielen op maat. Daarna bepalen we met behulp van een mal waar de gaten voor de montage moeten komen.’ Een jongeman is speciaal gebleven om te laten zien hoe hij dit doet. Feestelijke krulletjes aluminium vallen op de grond. Tot slot monteren ze de onderdelen van de steunen aan elkaar.

De opdracht toont iemands kwaliteiten

Zo’n opdracht voor Mijn Energiefabriek vertelt de werkcoaches veel over een persoon.

  • Kan hij een tekening lezen?
  • Hoe gaat hij met machine’s en gereedschap om?
  • Hoe gaat hij met collega’s om?
  • Kan hij fysieke belasting en repeterende handelingen aan?
  • Wil hij dat de opdrachtgever tevreden is met het resultaat?

Stuk voor stuk belangrijke observaties om de kwaliteiten van een persoon op de arbeidsmarkt in beeld te brengen.

Hoe belangrijk is dit voor de mensen?

‘Alle soorten mensen komen bij ons aan bod, van 12 tot …, nou ik ben 62 jaar’, grapt Johan. ‘Werk is hier het middel, niet het doel. Soms komen ze met een hangend hoofd en lang gezicht binnen. En moeten ze weer wennen aan een werkritme. Hier krijgen ze het gevoel dat ze erbij horen en nuttig zijn. Ze leren communiceren, zelfstandig zijn en initiatief nemen. Sommigen geven aan het eind van het traject aan er veel aan te hebben gehad en vinden het moeilijk om afscheid te nemen. Als ze op die manier weggaan, dan zijn wij weer blij.’

Nieuwe opdrachten zijn welkom

Hoe meer variatie er in werkzaamheden is, hoe beter voor de medewerkers. ‘We hebben een aantal machine’s staan’, zegt Johan, ‘en zien er een uitdaging in om er veel meer werk mee te doen. Door de samenwerking met Larcom kunnen we ook grote series aan en we werken tegen heel gunstige tarieven.'


Meer weten over ATC?
www.atc-bv.nl

Meer weten over zonnepanelen in een veldopstelling?

Vrije veld opstellingen

Voorboren van gaten in het hoekprofiel

Over de auteur

Ineke Withaar: In de wereld van zonne-energie ben ik nog vrij nieuw. Als specialist marketing & communicatie bij Mijn Energiefabriek wil ik duurzame energie begrijpelijk maken voor iedereen en de verhalen achter de producten en projecten vertellen.