Meer dan drie jaar duurde de verbouwing van het Centraal Museum in Utrecht. En het resultaat mag er zijn. Naast een totale verbouwing binnenin het museum heeft ook de buitenkant een grondige metamorfose ondergaan. Mijn Energiefabriek mocht ook een bijdrage leveren aan deze mooie renovatie met de levering van mooie glazen zonnepanelen voor in de gevel.

Glas vol energie
Glas speelde een belangrijke rol in het ontwerp. De nieuwe verbindingsbrug is van glas en ook Cafe Centraal bestaat voor het grootste deel uit grote glazen ramen. Café Centraal is nu gevestigd in de voormalige entree van het museum. Een deel van de ramen is voorzien van glas met mono kristallijne PV cellen. Het mooie van deze glaspanelen is dat ze naast het opwekken van energie ook fungeren als een zonnescherm en een deel van het invallende zonlicht filteren.In totaal is de ruimte van Café Centraal omgeven met 145 m² isolatieglas waarvan 82 m²met pv glaspanelen. In totaal zijn er 17 glaspanelen gebruikt van ongeveer 2,0 x 2,5 meter. De panelen leveren ongeveer een vermogen van in totaal 7 kWp. Alle ruiten zijn HR++ isolatieglas waardoor de ruimte erg energiezuinig is.

Maatwerk
Mijn Energiefabriek heeft al het glas voor café Centraal geleverd. Samen met de architect, Gabri Klarenbeek van SODA+ en fabrikant ISSOL hebben we het glas ontworpen. Ook heeft Mijn Energiefabriek de technische installatie voor het project ontworpen en geleverd. Natuurlijk is er ook gezorgd voor een goed monitoring systeem, zodat inzichtelijk is wat de glaspanelen daadwerkelijk opleveren. “Zo’n mooi maatwerk project is voor ons het neusje van de zalm”, vertelt directeur van Mijn Energiefabriek Henk Meulink. “We zijn vanaf het begin betrokken geweest, we hebben meegedacht over het ontwerp en om dan uit eindelijk zo’n mooi eindresultaat neer te zetten is natuurlijk fantastisch”.

Technische informatie van het project.

  • Totaal 145 m² isolatieglas waarvan 82 m² pv glaspanelen
  • Totaal vermogen van circa 7 kWp
  • 17glaspanelen van ca 2,0 x 2,5 meter
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

credits foto's http://soda.nl/projecten/centraal-museum-utrecht/