Interview met directeur Anne van de Giessen

#

Er komt net een groep schoolkinderen naar buiten als ik mij meld bij brede school De Heidevlinder in het Drentse Zuidwolde. Eén jongen wijst naar de monitor in de hal hangt en roept iets over zonnepanelen. Dat ze op deze school bewust bezig zijn met energie, is meteen duidelijk.

Maak kinderen bewust van energie

Op het dak van de brede school zijn onlangs 88 zonnepanelen gelegd. Kinderen kunnen de opbrengst van de zonnepanelen live volgen op de energiemonitor in de hal. ‘Bewustwording vinden we belangrijk’, vertelt schooldirecteur Anne van de Giessen. ‘Op de monitor zien kinderen wat er gebeurt. Dit geeft ons handvatten om in de klas over energie te praten. In de bovenbouw kunnen we het ook gebruiken voor lessen. Je ziet wat je terugverdient en wat de vermindering van CO2-uitstoot is. Het maakt energie tastbaar en herkenbaar.’

Duurzaamheid voor een gezonde school

De Gezonde school is een landelijk traject met thema’s als sport & bewegen, voeding, en milieu & natuur. Bij dat laatste thema is er aandacht voor milieubewustzijn en energieverbruik. Dat doet de school dus door de energiemonitor in de hal. Maar ook bewust omgaan met water en papier is een onderdeel hiervan. ‘Of wij voor het complete keurmerk Gezonde school gaan, weten we nog niet’, zegt Anne van de Giessen. ‘We doen wel een schoolfruitproject en promoten gezonde pauzehapjes, maar wij leggen niets op. Het blijft uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de ouders.’

Energiebeheer van een groot gebouw

Ook energiebeheer is belangrijk voor de school. Voor zo’n groot gebouw is energie toch een aanzienlijke kostenpost. Naast het basisonderwijs voor groep 1 t/m 8 is er de peuterspeelzaal, ruimte voor kinderfysiotherapie, logopedie, kinderopvang en muziek. Ook buurtverenigingen maken regelmatig gebruik van de locatie. Dankzij een voorfinanciering van de Vereniging Christelijk Primair Onderwijs Zuidwest Drenthe (VCPOZD) kon de installatie met zonnepanelen gerealiseerd worden. De bedoeling is dat met de teruglevering van energie een deel van de opbrengst naar de school gaat en een deel terug naar de vereniging.

Steeds meer duurzame scholen

De Heidevlinder is lid van de VCPOZD. Van de 9 basisscholen in deze vereniging is de brede school in Zuidwolde na Nijeveen en Dwingeloo de derde school met zonnepanelen. Ruinerwold volgt binnenkort. Is Anne van de Giessen tevreden? ‘De zon is er vandaag niet!’, grapt hij. ‘Maar met de monitor kun je snel zien wat er gebeurt. Ik ben heel benieuwd wat er teruggeleverd gaat worden. En ik wil mededelingen voor de school op de monitor zetten. Dan kunnen de kinderen bij binnenkomst meteen zien of er een bijzondere dag is.’Meer weten over cbs De Heidevlinder?
cbsdeheidevlinder.nl

Meer weten over energiemonitoring?
Solarfox


energiemonitor met opbrengst stroom

Over de auteur

Ineke Withaar: Achter onze projecten zit vaak een leuk verhaal. Ik vertel graag wat mooie, duurzame oplossingen voor de eindgebruikers betekent.