Sedumdak maakt plaats voor zonnepanelen

Brede school De Heidevlinder in Zuidwolde (Drenthe) vindt het belangrijk kinderen bewust te maken van duurzaamheid. Daarom koos de school voor zonnepanelen. Het dak aan de zuidkant is hiervoor een ideale plek. Bovendien ligt het hoog genoeg, zodat er geen verdwaalde bal op terecht kan komen. Het sedumdak maakte plaats voor 88 zonnepanelen. Aan de noordkant is het sedumdak behouden.

Opbrengst volgen met de Solarfox energiemonitor

Bij binnenkomst in de hal van de school valt de energiemonitor al op. Hierop verschijnen afwisselend de hoeveel opgewekte elektriciteit, maand- en jaaroverzichten en een vergelijking met het aantal driepersoons huishoudens dat geleverd kan worden. De school kan hier ook eigen mededelingen op tonen. Dankzij de energiemonitor wordt energie tastbaar voor de kinderen en kunnen zij er in de klas over praten.

Zonder boren of schroeven met de brandmethode

Een cruciale eis van de school was dat er niet in het dak geboord of geschroefd hoefde te worden. Dit is opgelost door Soprasolar Fix Evo bevestigingsvoeten op het dak te branden. Bij de brandmethode verhit een propaangasbrander een laagje bitumen. Deze laag wordt vloeibaar en verbindt de bevestigingsvoeten met de ondergrond. Op de bevestigingsvoeten liggen vervolgens de zonnepanelen.

Een beetje schaduw is niet erg

Bij de school staan prachtige bomen. Het dak ligt nu hoger dan de bomen. Als de bomen er bovenuit groeien, dan kan door te snoeien de schaduw worden beperkt. Eventuele schaduw is niet erg. De zonnepanelen zijn over verschillende compartimenten verdeeld. Zo gaat schaduw op enkele panelen niet ten koste van het rendement van het hele systeem.

Complete installatie in een week tijd

De installatie van het hele systeem is soepel verlopen. De installateur Gebr. Middelveld kon de werkzaamheden in de meivakantie plannen, voor de school een mooi moment. Op zaterdag werd het sedumdak verwijderd. Op maandag is een nieuwe laag bitumen gelegd. Daarna zijn de panelen geplaatst. Het trekken van de kabels verliep wat lastiger. Uiteindelijk zijn ze op een andere plek het pand binnengekomen en is de omvormer op zolder geplaatst. Op vrijdag was alles al klaar en hoefde alleen het laatste afval opgeruimd te worden.
Bomen tegenover school met zonnepanelen

Prachtige bomen bij de school

Kinderen wijzen naar energiemonitor Solarfox

Kinderen zien de energiemonitor

SMA Sunny Tripower omvormer

SMA Sunny Tripower omvormer

Opgesteld vermogen 23,8 kWp | 88 Canadian Solar zonnepanelen 270 Wp (poly) | Energiedisplay Solarfox | Montagesysteem Soprasolar Fix Evo | SMA Sunny Tripower omvormer | Realisatie door Gebr. Middelveld | cbs De Heidevlinder