Met een thuisaccu of -batterij overtollige zonne-energie opslaan krijgt steeds meer bekendheid bij particuliere eigenaren van zonnepanelen. Ons eerste project leverden wij in de provincie Groningen.

Meer gebruik van eigen zonne-energie

De Groningse woningeigenaar kiest er bewust voor om meer gebruik te maken van de energie die zijn zonnepanelen opwekken. Zonne-energie die het gezin niet direct verbruikt, wordt nu opgeslagen in een LG thuisaccu. Op momenten dat de zon niet schijnt, levert de thuisaccu stroom voor licht en apparaten.

Welke omvormer? Dat hangt af van de aansluiting

De woning beschikt over een 3-fase aansluiting. Daardoor zijn er 2 omvormers nodig:

  • een 3-fase omvormer die de zonne-energie omzet in AC-stroom (wisselstroom) voor gebruik in en om het huis.
  • een aparte omvormer die overtollige AC-stroom weer omzet in DC-stroom (gelijkstroom) zodat deze geschikt is voor opslag in de thuisaccu.

Bij een enkelfasige aansluiting volstaat een enkelfasige DC-omvormer die naast pv-omvormer ook de energie van de thuisaccu beheert.

Aansturing door StorEdge interface

De StorEdge is een interface die verbinding maakt met de thuisaccu. Hij stuurt het proces van opladen en ontladen aan. De StorEdge zorgt er ook voor dat de lithium-ion-accu niet te ver ontladen wordt. In het dashboard van het SolarEdge monitoring platform kunnen de bewoners het vermogen van de zonnepanelen en de thuisaccu volgen.

Zonnepanelen met accu een goed idee?

Door de salderingsregeling denken veel consumenten nog niet na over opslag van zonne-energie. In Nederland zijn we gewend overtollige zonne-energie terug te leveren aan het energienet. En als de zon niet schijnt, halen we de stroom er weer vanaf. Toch zien we een groep die steeds meer zelfvoorzienend wil zijn. Dan is het goed te weten dat er nu al mooie en goede oplossingen beschikbaar zijn.

LG thuisaccu voor zonne-energie

Thuisaccu voor zonne-energie

StorEdge met 2 omvormers

StorEdge met 2 omvormers

Woning met zonnepanelen

De woning met zonnepanelen

LG Chem accu | 2 SolarEdge omvormers | StorEdge interface | Online monitoring platform | Installatie door Technisch Expert Jansen