Bij nieuwbouw en zonnepanelen denk je niet zo snel aan historisch erfgoed. Toch maakt dit prachtige gebied in Drenthe kans op een plek op de Werelderfgoedlijst. Alle nieuwbouwwoningen verrijzen hier in de traditionele stijl van oude koloniewoningen. En de zonnepanelen staan in een vrije veldopstelling achter op het erf.

Waarom een vrije veldopstelling met schroefpalen?

Vanwege het historische gebied, zijn zonnepanelen op het dak geen optie. Het opwekken van eigen zonnestroom is wel nodig om de koloniewoningen energieneutraal te maken. De oplossing is gevonden door zonnepanelen in een vrije veldopstelling op het erf te plaatsen. Dankzij 100 % RVS304 schroefpalen met een solar montagesysteem is dit heel eenvoudig. En waar de bewoners een haag of border aanleggen, zijn de zonnepanelen vanaf de weg bijna niet te zien.

Ook een vrije veldopstelling plaatsen? Lees meer over deze oplossing

>> Schroefpalen met solar systeem

200 jaar geschiedenis

De koloniewoningen vind je in Frederiksoord en Wilhelminaoord. Dit unieke gebied ontstond 200 jaar geleden als sociaal experiment. Hier kregen armen uit de grote steden een woning, werk, zorg en scholing. Een groot deel van het historische landschap is nog herkenbaar. De huidige stichting Maatschappij van Weldadigheid zorgde voor het herbouwproject ‘Koloniewoningen van de Toekomst’. Waar de oorspronkelijke woningen verloren zijn gegaan, staan nu energieneutrale nieuwbouwwoningen met de unieke uitstraling van toen.

Vrije veldopstelling zonnepanelen in Wilhelminaoord

Vrije veldopstelling

Bevestiging vrije veldopstelling met rvs schroefpalen

Montage met RVS schroefpalen

Koloniewoning met zonnepanelen op het erf

Nieuwgebouwde koloniewoning